Restauracje

Chingu - Korean street food

Chingu - Korean street food

Chingu – Korean street food powstało z pasji do podróży i azjatyckiej – a w szczególności koreańskiej – kuchni. Chingu założyli przyjaciele, którzy postanowili przekuć te pasje we własny biznes. Nazwa firmy nie jest przypadkowa – „chingu” po koreańsku to właśnie „przyjaciel”. Podążając za najnowszymi trendami w kuchni koreańskiej powstał koncept poręcznych, pomarańczowych kubełków, w których serwowane jest wybrane mięso (wołowina bulgogi, kurczak po koreańsku, wieprzowina gochujang) lub tofu oraz ryż, makaron z batatów, koreańska surówka, azjatyckie sosy i oczywiście kimchi.

Dania w Chingu cechuje niebanalne połączenie smaków – ostrego, słodkiego i kwaśnego. W Chingu można też zjeść koreańskie klasyki takie jak bibimbap, tteokbokki, mandu, czy zaskakujący popcorn chicken.

Koncept Chingu wystartował we wrześniu 2017 r. na Wrocławskim Bazarze Smakoszy. Od kwietnia 2018 r. food truck Chingu brał udział w różnych eventach i zlotach food trucków zdobywając liczne wyróżnienia, w tym tytuł Food truck’a roku w ramach Nagród wrocławskiej gastronomii 2018, Nagrodę Publiczności podczas Wrocław StrEAT vol. 8 – AZJA Street Food Festiwal, Chingu znalazło się też wśród wyróżnionych w konkursie na Widelec Roku 2018. W czerwcu 2020 ekipa Chingu otworzyła koreański lokal street food’owy przy Bujwida 25 (pod Kredką i Ołówkiem). W 2021 Chingu zajęło II miejsce w plebiscycie na najlepszego food trucka na Festiwalu PasiBrzucha, a podczas drugiej edycji Gastro Miasto zgarnęło tytuł ulubionej restauracji. Wszystkich żądnych koreańskich smaków zapraszamy do Chingu!

Menu dostępne TUTAJ

Gdzie nas znajdziesz?

ul. Bujwida 25, 50-368 Wrocław

chingu.pl

 

  • full-9728
  • kurczak_ala_yangnyeom
  • received_3084580268321084
  • received_335091944259163
  • received_643302203054450
  • wołowina_bulgogi

Szukasz inspiracji? Poznaj nasze propozycje