Co wy na to żeby kolejną kulinarną podróż odbyć do Azji Środkowej? Konkretnie do Uzbekistanu, który odznacza się oryginalną kuchnią, ale jednocześnie taką, która nam, Europejczykom niezwykle smakuje! Kuchnia uzbecka jest w Polsce wciąż słabo znana, a przecież naprawdę wspaniała! Opiera się na sezonowych warzywach i owocach, a także jagnięcinie i wołowinie.
W restauracji Samarqand zjecie to wszystko z dodatkiem ryżu lub makaronu własnej roboty, przyprawione orientalnymi przyprawami. Z małym głodem bez problemu poradzi sobie oryginalna uzbecka sałatka - taszkent, a także inne przystawki jak niszona (rolady ze smażonych bakłażanów), wołowe ozory, smażone pelmeni, sigara burek czy zupy (uzbecka, ciućwara, solanka czy lagman).
Większy głód dla kucharzy Samarqand stanowi wyzwanie, w którym możemy wybrać jedno z dań głównych, jak kazan kawob, plow uzbecki, plow fergański, lagman, goszt saj czy kaczka po uzbecku. Oprócz tego w Samarqand skosztujemy tradycyjnych uzbeckich pierożków - mant z różnymi nadzieniami, a także pierożków gruzińskich - chinkali. Shisha, dania z grilla, , znakomite napoje, wieczory z muzyką na żywo… Więcej nie zdradzamy - musicie sprawdzić sami! Widzimy się na Stawowej 23!
Menu dostępne TUTAJ
Gdzie nas znajdziesz?
Rezerwacja stolików: 603 183 949
Stawowa 23, 50-018 Wrocław